EğitimSon Haberler

Ordinaryüs Prof. Dr. ONUR GÜNTÜRKÜN Bochum’da “Öğrenme ve Hafıza” Konusunda çok başarılı bir konferans verdi  

Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün “Öğrenme ve Hafıza” konusunda 21 Ocak 2023 tarihinde Bochum Sanat Müzesi Salonu’nda halka açık bir konferans verdi.

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün konferans verirken, (Foto: Aykut Bahçekapılı)

Bu konferans Avrupa Nobel Bilim Ödülü olarak kabul edilen 2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü, “2020 ERC-Advanced Grant-European Research Commission” ödülünü kazanmış olan Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün’ün şerefine yapıldı. Korona salgını nedeniyle daha önce Ödül Töreni yapılamamıştı.

Dünyanın en önde gelen bilim insanlarından Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün 43 yıldan beri aralıksız devam ettirdiği araştırma sonuçlarına dayanarak Öğrenme ve Hafıza konusunda çok önemli, çok ilginç açıklamalar yaptı. Çok zor bir konuda anlaşılır bir dille bilgiler verdi. Hafızayı anlatırken hatırlama ve unutma mekanizmalarını da anlattı. Konferansın birinci bölümü bir saat sürdü. 20 dakikalık aradan sonra başlayan ikinci bölümde ise Prof. Güntürkün dileyicilerin sorularına cevaplar verdi.

Onur Güntürkün bizim onurumuzdur. (Foto: Ruziye Kavas)

Konferansın sonunda ATYG Teşekkür Belgesi ATYG Eş Başkanı Nevin Lutz tarafından Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün’e takdim edildi.

Nevin Lutz ATYG Teşekkür belgesini  Onur Güntürkün’e takdim ederken. Soldan sağa: Nevin Lutz, Betül Bozdağ, Onur Güntürkün, Kemal Yalçın, (Foto: Ruziye Kavas)

21 Ocak 2023 akşamı Bochum, Wattenscheid, Herne, Witten, Recklinghausen, Duisburg, Essen, Bremen, Dortmund, Hattingen, Gelsenkirchen’den gelen meraklı insanlar Bochum Sanat Müzesi’nin 250 kişilik salonunu doldurmuştu. Korona günlerinden sonra ilk kez böylesine büyük bir konferans gerçekleşti. Konferansın bütün masraflarını Bochum Belediyesi karşıladı.

Betül Bozdağ ile Onur Güntürkün, (Foto: Erkan Kocalar)

Bu konferans Stadt Bochum /Bochum Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG), Forum Gemeinsam für Integration e.V. (GEMİ), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), AWO Unterbezirk Ruhr-Mitte ve Kommunales Integrationszentrum Bochum tarafından düzenlenmişti.

Konferansın selamlama konuşmalarını Bochum Belediyesi adına Sandra Hinzmann, AWO adına SPD Bochum Milletvekili Serdar Yüksel, GEMİ e.V. adına Dr. Ufuk Altun, DIDF adına Emre Çelik yaptılar.

Hellmut Lutz, Onur Güntürkün’ü tanıtırken, (Foto: Aykut Bahçekapılı)

Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün’ü tanıtma ve sunma konuşmasını ise Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATGY) üyesi Hellmut Lutz yaptı.

Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün, Kemal Yalçın’ın kaleme aldığı kendi hayatının anlatıldığı “Yaşama Gücü” adlı kitabını da imzaladı.

Onur Güntürkün, Yaşama Gücü adlı kitabını imzaladı, Duisburg Belediye Başkanı Erkan Kocalar, Hanımı Gamze Kocalar, Kemal Yalçın (Foto: Ruziye Kavas)

Bu konferansız hazırlanmasında ve yüksek kalitede düzenlenmesinde GEMİ e.V. yöneticisi Betül Bozdağ, Bochum Belediyesi’nden Can Duman, Sandra Hinzmann, DIDF Derneği’nden Haydar Demirkol, ATYG Eş Başkanları Nevin Lutz ile Kemal Yalçın çok emek verdiler. Konferansın sunuculuğunu ise Yan Ugodnikov başarıyla yaptı. Bochum Sanat Müzesi yönetici ve çalışanları da konferansın başarıyla gerçekleşmesi için her türlü yardımı ve desteği sundular. Başta Bochum Belediyesi olmak üzere emeği geçen, destek veren kişilere ve kurumlara çok teşekkür ederiz. Bundan sonra da birlikte güzel çalışmalar yapacağız.

1996 Yılında Onur Güntürkün Krupp Bilim Ödülü’nü almıştı. Heinrich-Böll-Gesamtschule Türkçe Dersi öğrencileri Öğretmenleri Kemal Yalçın ile birlikte Onur Güntürkün’ü kutlamak için Bochum Ruhr Üniversitesi’ne gitmişlerdi. Bu öğrencilerden Gülhan Bilgin ile Hediye Güzeldağ 27 yıl sonra Onur Güntürkün’ü tekrar kutladılar, kitabını imzalattılar. Soldan sağa: Gülhan Bilgin, Hediye Güzeldağ, (Foto: Ruziye Kavas)

Prof. Dr. Dr. h.c. Onur Güntürkün Bochum Ruhr Üniversitesi Psikoloji Fakültesi Biopsikoloji Kürsüsü Başkanı ve Berlin-Brandenburg Alman Milli Bilimler Akademisi Psikoloji Bölümü Senatörüdür. Onur Güntürkün Almanya’nın, Türkiye’nin ve dünyanın ONURUDUR!

Yoğun bilimsel çalışmalarından zaman ayırıp da böylesine güzel ve ilginç bir konferans verdiği için sevgili ve değerli Onur Güntürkün’e saygı, sevgi ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bremen- Bochum 23 Ocak 2023, Kemal Yalçın, Nevin Lutz