Son Haberler

Yeni Kitap: Şemun Hanne Haydo

Süryani Halk Kahramanı ŞEMUN HANNE HAYDO aynı anda Türkçe, İngilizce, Almanca, Hollandaca ve Süryanice olarak beş dilde, 24.11.2018 günü, Almanya’nın Gronau şehrinde yapılan büyük bir törenle dünyaya sunuldu.

 Türkler için Köroğlu, Pir Sultan, Yörük Ali Efe, Ermeniler için Sasunlu David, Antranik Paşa ne ise, Süryaniler için de Şemun Hanne Haydo odur!

Eğer Süryanilerin bir devleti olsaydı Şemun Hanne Haydo başbakan olurdu, cumhurbaşkanı olurdu.

Şemun Hanne Haydo Süryani kimliğinin bir parçasıdır. Her Süryani aynı zamanda kendince Şemun Hanne Haydo’dur. Süryaniler ve Kürtler Şemun Hanne Haydo hakkında yazılmış türkülerle, ezgilerle halay çekerler.

Şemun Hanne Haydo, yurtseverliğin, kahramanlığın, cesaretin,  adaletin, halk sevgisinin, fedakârlığın, sabrın ve örnek bir liderliğin sembolüdür. 

Kitabımda Şemun Hanne Haydo’nun hayatını okuyanlar gerçek vatan ve yurt sevgisinin somut bir örneğini göreceklerdir. İnsanlık böyle insanlarla özgürleşmekte, dünya böyle insanlarla yaşanabilir bir dünya haline gelmektedir.

 Şemun Hanne Haydo 1888-1894 yıllarında Mardin Amerikan Kolejinde okudu. Süryanice, İngilizce, Almanca, Arapça, Türkçe, Kürtçe ve Osmanlıca biliyordu. Mardin-Midyat Bölgesinde sadece Şemun Hanne Haydo okula gitmişti. Kürt ağalarının ise hiçbiri okur yazar değildi.

Şemun Hanne Haydo1900-1964 yıllarında Sare ve Basibrin köylerine liderlik yaptı. Başbakan İsmet İnönü 4 Temmuz 1935’te Basibrin köyüne petrol sondaj işlerini denetlemek için geldiğinde Şemun Hanne Haydo ile görüşmüş, onun düşüncelerini almış ve ona ömür boyu silah taşıma özel izni vermişti.

Dilerim “Süryani Halk Kahramanı ŞEMUN HANNE HANNE” adlı bu kitap toplum vicdanının temizlenmesine, Süryanilerin tanınmasına, Seyfonun acılarının dinmesine ve Türkiye’de barış kültürünün gelişmesine yardımcı olur. Bochum, 24.11.2018, Kemal Yalçın