Son Haberler

ALİ BALİ’Yİ SONSUZLUĞA UĞURLADIK!

Ali Bali yedi yıl kadar kansere karşı direndi! Çok büyük idealleri vardı. Yurdunu, Anadolu’yu çok seviyordu. 15 gün önce Türkiye’ye gitmişti. Gaziantep onun hem okuduğu, hem hapis yattığı şehirdi. Yoldaşlarının, dostlarının çoğu orada idi. Onlarla buluştu. Geçmiş günleri andılar. Hapishane arkadaşlarıyla birlikte Antep E Tipi Cezaevi’ne gitti.

Bu hapishane ona dert buldurmuştu! Sonra okuduğu ortaokulu ziyaret etti. Bazı dostları, yoldaşları Mersin’e gitmişlerdi. Onları aradı buldu, konuştu. Türkiye’de çok kalacaktı. Fakat onuncu günde hastalandı. Acele Almanya’ya döndü. Uçakta kötüleşti. Havaalanı’ndan hastaneye yetiştirdiler.

Bilinci kapandı! Artık tıbbın imkânları bitmişti! Hanımı Türkan Bali’den telefon geldi. “Kemal Hoca, Ali’yi son kez görmek istiyorsan gel!” dedi. Uçup gittim yanına! Anadolu’nun en fedakâr, en dürüst, en vefalı evlatlarından biri olan Ali Bali son anlarını yaşıyordu. Elini tuttum! “Ali Kardeşim, kalemini ve mücadeleni devralıyorum!” dedim. Vedalaştık! Sekiz saat sonra yıldızlara karıştı! Bugün saat 11.30’da cenaze töreni başladı. Uzaklardan yakınlardan çok dostları gelmişti. Salon dar geldi. Törene dışarıda devam ettik.

Fakir Baykurt Edebiyat Kahvesi ve Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi Başkanı Mevlüt Asar hem salonda hem de dışarıda tören konuşmasını yaptı, bir şiir okudu. Ben de salon dışında yapılan törende aşağıdaki konuşmayı yaptım. Birçok arkadaş Ali Bali’den şiirler okudular, hatıralarını anlattılar. 13.00’de Duisburg’da onu toprağa verdik. Ali Bali’nin 400 kadar dostu, arkadaşı, akrabaları, sevenleri tarafından lokması Duisburg Cem Evi’nde lokma gülbenginden sonra yendi.

Sevgili Kardeşim Türkan Bali,

Sevgili Ali Bali Ailesi,

Ali Bali’nin sevgili dostları,

Sevgili Canlar,

Bu dünya gelimli gidimli dünya! Ölüme yok çare! Her ölüm erkendir. Ali Bali’yi çok erken kaybettik. Ali Bali daha çok şiirler yazacak ve yayınlayacaktı.

Değerli Şair Arkadaşım Ali Bali ile tam 25 yıl önce, 1993 yılında Fakir Baykurt Edebiyat Kahvesi’nde tanışmıştık. Dürüst, vicdanlı, vefalı, içten, samimi bir insandı! Ali Bali gerçek bir devrimci, değerli bir dost idi.

Ali Bali Türkiye’de çok zorluklar çekmiş, siyasi görüşleri ve mücadelesinden dolayı işkence görmüş, Antep E Tipi Cezaevinde hapis yatmıştı. 1989 yılında Almanya’ya gelmişti. Uzun yıllar Türkiye’ye gidemedi. Çok vatan hasreti çekti. Onun suçu insan olmaktı. Uğradığı büyük haksızlıklara, adaletsizliklere rağmen Türkiye’ye hiç küsmedi.

Ali Bali 1954 yılında Malatya ili, Akçadağ ilçesi Darıca Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Antep’te, yüksek öğrenimini Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü’nde okudu. Öğretmen oldu. Öğrencilik yıllarında devrimci mücadeleye katıldı. Memleketini, ülkesini, yurdunu canından çok seviyordu.

Anadolu bozkırını yeşertmek, karanlıkları aydınlatmak istiyordu! Özgür ve mutlu bir insan olarak yaşanabilen bir ülke istiyor ve bunun için mücadele ediyordu.

Almanya’ya mücadelesini sürdürdü. Duisburg Belediyesi’nde çalıştı. Yayıncılık yaptı. Duisburg İşçi Derneği’nde göçmen işçilerin hakları için uğraştı.

Fakir Baykurt Edebiyat Kahvesi Üyeleri olarak ayda bir sefer Duisburg Halk Yüksek Okulu’nda bir araya gelirdik. Fakir Baykurt sıradan herkese söz verir, herkes yazdığı şiiri, öyküyü okurdu. Okunan şiirleri değerlendirirdik. Ali Bali insan hakları, çevre sağlığı, dostluk, kardeşlik, sevgi ve sevda üstüne şiirler yazardı. Fakir Baykurt onun şiirleri beğenir, daha çok yazması, şiirlerini kitaplaştırması için teşvik ederdi.

Fakir Baykurt Edebiyat Kahvesi bir edebiyat okulu idi. Fakir Baykurt öğretmenimizdi, ustamızdı. İlk ortak şiir kitabımız Ren’e Akan Şiirler’di. Sonra 1997 yılında Aydınlığa Akan Şiirler’i yayınladık. Ali bu kitapta yer almıştı. 2004 yılında Dostluğa Akan Şiirleri yayınladık. Ali ile birlikteydik.

Ali’nin şiir dosyasını okumuştum. Güzel şiirlerini kendi sesinden dinlemiştim. Bu şiir dosyasını yayınlamasını rica ettim. Kabul etti. Hartwig Mau şiireri Almancaya çevirdi. Aç Kalbinin Gözlerini adlı şiir kitabını 2015 yılında kendi imkânlarıyla bastırdı. Aç Kalbinin Gözlerini adlı kitabında barış, özgürlük, sevgi, çevre sağlığı şiirlerinden örnekler vardır.

Değerli Dostlar,

Ali Bali çok erken ayrıldı aramızdan ayrıldı.

Onu bugün sonsuzluğa uğurluyoruz.

Ali Bali artık şiirlerinde, kalbimizde yaşayacak!

Ruhu şad olsun!

Devri daim olsun!

Bilmeyenler ne bilsin onu,

Bilenlere selam olsun!

Duisburg, 27 Haziran 2018 Kemal Yalçın