Yazarlar

Kemal Yalçın’ın 3. Denizli Kitap Fuarı konuşması, 5.4.2019, Denizli, EGS Fuar Alanı

Denizli Kitap Fuarı Onur Yazarı Sayın Gürbüz Azak,

Denizli Valisi Sayın Hasan Karahan,

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Zolan,

Sayın protokol üyeleri,

Sevgili yazar ve şair arkadaşlarım,

Karikatür yarışmasında ödül alan değerli karikatüristler,

Değerli yayıncılar,

Sevgili Nihat Kömürcüoğlu ve

Denizli’nin güzel insanları!

Sizleri saygı ve sevgilerimle selamlıyorum!

Üçüncü Denizli Kitap Fuarı’na hoş geldiniz!

Şu anda güneşin sofrasında, kitapların ve dostların arasındayız. Karcı dağı, Honaz Dağı, Çökelez Dağı ve Pamukkale bizlere bakıyor!

3.Denizli Kitap Fuarı Onur Yazarı Sayın Gürbüz Azak’ı en iyi dileklerimle kutluyorum! Kaleminize ve yüreğinize sağlık! Sizin varlığınız bizim için büyük zenginliktir!

Karikatür yarışmasında ödül alan değerli karikatürcü kardeşlerim, sizleri de candan kutluyorum. Mizahınız ince, kaleminiz sivri olsun!

Kitap dünyasının merkezleri kitap fuarlarıdır. Denizli Kitap Fuarı Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yılda gerçekleştirdiği en önemli icraatlardan birisidir.  Başta Osman Zolan olmak üzere tüm emeği geçenlere çok teşekkür ederim.

Sevgili Denizlililer,

45 yıldan beri kitap yazıyorum. Bugüne kadar 35 kitap yayınladım. Kitaplarım 15 dile çevrildi. Geçen yıllarda Frankfurt ve Zürih kitap fuarlarına davetli olarak katıldım. Almanca olarak Denizli’yi, Honaz’ı, Emanet Çeyiz romanımı anlattım. Honaz’da başlayıp Honaz’da biten Seninle Güler Yüreğim adlı tiyatro eserim Amerika’da kapalı gişe oynadı.

Türkiye’de ilk kez Denizli Kitap Fuarına davet edildim. Denizli ve Honaz dünyasında Nihat Kömürcüoğlu’nun hayatını anlattığım Fırtınadan Bahara adlı belgesel romanımı bugün burada ilk kez sizlere ve Türkiye’ye sunuyorum.

Bugüne kadar Türkiye Dostluk ve Barış Ödülü, Kültür Bakanlığı Roman Ödülü, Türkiye–Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü, Dünya İnsanlık Ödülü gibi ödüller aldım. Fakat insanın kendi memleketinde aldığı ödülün değeri bambaşka! “Denizli’yi yurtdışında en iyi temsil eden yazar” ödülüyle bana şeref, yüreğime güç, kalemime şevk verdiniz! Sizlere çok teşekkür ederim.

Sevgili Denizliler,

Dünya benim vatanım, Türkiye ise anavatanımdır!

Almanya’nın Bochum şehri çalıştığım ve yaşadığım yer, Denizli ise benim var olduğum yerdir. Almanlar benim komşumdur, dostumdur; sizler ise benim kardeşlerimsiniz. Avrupa’yı adım adım dolaştım. Dünyanın her tarafına gittim. Dünyayı gördükçe Türkiye gözümde ve gönlümde daha da büyüdü!

Beni yetiştiren aileme, anneme, babama, nineme çok teşekkür ederim.

Dünyayı gördükçe Türkiye’yi daha çok sevdim! Ben ilkokuldan sonra on yıl parasız yatılı okudum. Ödediği vergilerle beni on yıl okutan asil ruhlu, yüce Türk Milletine ve Türkiye Cumhuriyetinin sevgili vatandaşlarına minnettarım! Ne yapsam borcumu ödeyemem! Bugüne kadar yazdığım ve yazacağım kitaplarımı, aldığım ödüllerimi Yüce Türk milletine sunuyorum.

Sevgili Denizliler,

Şehrimiz Denizli, Türkiye ekonomisine büyük katkı yapmaktadır. Denizli olmadan Türkiye olamaz!

Denizli ilkler ve tekler şehridir. Pamukkale dünyada tektir. 1919’da Yunan işgal ordusuna karşı ilk özgürlük mitingi Denizli ve Tavas’ta yapılmıştı.  Türkiye’de Paris eğitim sistemine göre işleyen ilk okul 1907 yılında Acıpayam’ın Yüreğil köyünde kurulmuştu. Denizli’de kitap okuma oranı Türkiye ortalamasının üstündedir. Denizli son yıllarda Türkiye’nin en çok heykele sahip olan şehri haline geldi. Denizli halkı heykel sanatını seviyor. Bu başarılar Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi kurucusu ve sahibi Sayın Nihat Kömürcüoğlu’nun ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla mümkün olmuştur. Türkiye’de 25.000 kadar mermerci var. Fakat sadece Nihat Kömürcüoğlu mermere hayat vermeye, heykel sanatını canlandırmaya çalışıyor. Bu güzel çalışmaları nedeniyle Sayın Kömürcüoğlu’nu ve Sayın Osman Zolan’ı candan kutluyorum.

Emanet Çeyiz Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın verdiğ 10.000 mark ile 2000 yılında Almancaya çevrildi ve yayınlandı.

Geçen yıl Denizli Kitap Fuarı’nı 300 bin insan ziyaret etmişti. Bu yıl daha çok ziyaretçi bekleniyor.

Bu ilgi, Denizli için büyük zenginliktir. Önümüzdeki yıllarda Denizli Kitap Fuarı’nın dünya kitap fuarı haline gelmesi mümkündür.

Denizli, ekonomisiyle, sanatıyla, kültürel ve tarihsel zenginlikleriyle dünya kültür başkenti olmaya layıktır. Denizli Kitap Fuarı, Denizli’nin dünya kültür başkenti olması için atılan önemli adımlardan biridir.

Bu duygu ve düşüncelerle 3. Denizli Kitap Fuarı’nı açıyorum!

Fuara katılan yazar ve şairlerin kalemleri baharlansın!

Kitapların okuyucusu bol olsun!

Sevgili Denizliler, bu dünya ve bu Türkiye sizlerle birlikte daha güzel ve anlamlıdır!

İyi ki varsınız!

Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ederim!

Denizli, 5 Nisan 2019                               Kemal Yalçın