Kitap TanıtımıYazılar

Ordinaryüs Prof. Dr. ONUR GÜNTÜRKÜN 2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü’nü kazandı.

 

2020 Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü, “2020 ERC-Advanced  Grant- European Research Commission” sonuçları 22 Nisan 2021 tarihinde açıklandı. Avrupa Birliği’in “Nobel Bilim Ödülü” olarak kabul edilen en büyük bilim ödülünü Bochum Ruhr Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Biopsikoloji Kürsüsü Başkanı Ordinaryüs Prof. Dr. ONUR GÜNTÜRKÜN kazandı. Korona salgını nedeniyle ödül töreni yapılmadı.

Ordinaryüs Prof. Dr. ONUR GÜNTÜRKÜN

 

2 Haziran 2021, Çarşamba günü Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Kürsüsü’nde ARD Televizyonu için çekimler yapıldı.

Onur ;Güntürkün, Kemal Yalçın, ARD için çekim yapan TV Ekibi Başkanı Gülsel Özkan, 2.6.2021, Ruhr Üniversitesi, Bochum

Ben de “Yaşama Gücü- Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Yaşam Öyküsü” adlı kitabın yazarı olarak çekimler sırasında hazır bulundum. Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi-ATYG Başkanı Olarak üyelerimiz adına Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ü kutladım ve çiçek sundum.

Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin bilim insanları her yıl hazırladıkları projelerle Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü– “ERC-Advanced  Grant- European Research Commission” yarışmasına katılıyorlar. 2020 Yılında toplam 2678 araştırma projesi Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü yarışmasına katıldı. Bunlardan 204 proje birinci elemeyi kazandı. Finale kalan 204 projenden 40 adedi Almanya, 51 proje İngiltere, 22 proje Fransa bilim insanlarına ait idi. Avrupa Birliği bu yarışma için her yıl 507 milyon Euro veriyor.

En büyük rekabet Almanya ile İngiltere arasında oldu. Sonuçta Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün insan beynini araştıran projesi birinci seçildi. Böylece Almanya Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün projesiyle birinci oldu ve 5 yıllık araştırma masraflarını karşılamak için Onur Güntürkün’e  3,5 Milyon Euro verildi. Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü Almanya’nın ve Bochum Ruhr Üniversitesi’nin bilimsel saygınlığını artırdı.

Onur Güntürkün’ü sağlığına kavuşması için hayatını veren Sayın Sahavet Güntürkün. Ruhu şad, mekanı cennet oldun! 1995, Bochum,(Foto Kemal Yalçın)

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün kazandığı bu büyük ödül ile Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. Yılında Almanya’da yaşayan üç milyon kadar Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşına büyük bir şeref verdi, umut verdi, güç verdi. Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün adı gibi hepimizin Onurudur, Şerefidir.

 

Onur, henüz dört yaşındayken çocuk felcine yakalandı. Akşamdan yeni alınan bisikletine binmişti. Sabahleyin uyandığında bütün vücudu felç olmuştu. Sadece gözleri gülümsüyordu. Tedavilere Türkiye’de başlandı. Almanya’da devam edildi. Üç yıllık tedavilerden sonra tekerlekli sandalyede yürüyebilir hale geldi. Onun yaşamı umutsuzluktan umut yaratmaya örnektir.

Onur’un ilkokul yılları ağır ameliyatlarla geçmiş, ilkokul günlerinin bazıları hastanede geçmiş, derslerini hastanede takip etmişti.

Onur Güntürkün, 1993 yılında, henüz daha 35 yaşındayken  profesör oldu. Böylece Almanya’nın en genç profesörü ünvanını elde etti. 1995 yılında Almanya’nın en saygın bilim ödüllerinden biri olan Krupp Bilim Ödülü’nü kazandı.

Onur Güntürkün 1995 Almanya Krupp Bilim Ödülü Törenine annesi Sahavet Hanım, Eşi Monika Güntürkün, oğulları Levet ve Paskal ile katılmıştı.

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, 1980 yılından beri insan beyninin yapısını, sağ ve sol beyin ayrımının oluşumunu, beynin temel işleyiş prensiplerini, öğrenmeyi, öğrenmenin yasalarını araştırmaktadır. Güvercin beyninin, insan beynine asimetri konusunda benzediğini, ilk olarak Onur Güntürkün keşfetmiştir. Beyin araştırmalarında güvercin beynini model olarak kullanmakta, laboratuvarındaki güvercinler üzerinde aralıksız çalışmaktadır.

Onur Güntürkün, 2015 yılında Berlin Bilim Merkezi’ne davet edilmişti.

Onur Güntürkün, Alman Milli Bilimler Akademisi  Senato Üyesi ve bu akademinin Psikoloji Bölümü Başkanıdır.

Onur Güntürkün, Alman Bilimsel Araştırma Kurumu yöneticilerinden biridir.

Onur Güntürkün, Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu Danışmanı idi.

Onur Güntürkün, Bochum Ruhr Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’ni kardeş üniversite yaptı. Halen iki üniversitenin ortak bilimsel araştırmalarını yönetiyor.

 

Onur Güntürkün, liseyi İzmir Atatürk Lisesi’nde 1975 yılında bitirdi.

 

Onur Güntürkün, beyin evreninin aydınlanmasında önemli buluşlara imza attı. 2013 yılına kadar, dünyanın en saygın bilim dergilerinde 290 bilimsel makalesi çıktı. Her biri kendi alanında yeni bir ufuk açan dört kitap yayınladı. Bilimsel çalışmaları, buluşları, keşifleri Almanya’nın ve Türkiye’nin önemli bilim ödülleriyle ödüllendirildi. Bu ödüller şunlardır:

1983 Bochum Ruhr Üniversitesi Üstün Araştırmalar Ödülü

1993 Almanya Gerhard Hess Bilim Ödülü

1995 Almanya Krupp Bilim Ödülü

2000 İstanbul Üniversitesi Şeref Doktorası Ödülü

2006 Dünyanın en eski bilim kurumu olan Leopoldina’ya üye kabul edildi.

2006 Wilhelm-Wundt Psikoloji Ödülü

2006 yılında Alman Psikoloji Kurumu’na Şeref Üyesi kabul edildi.

2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü Töreni TBMM’de yapıldı.

 

2007 Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Ödülü

2008 Alman Milli Bilim Akademisi Üyeliği

2008 İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Şeref Doktorası Ödülü

2009 Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü

2010 Wilhelm-Wundt Kurumu’na üye kabul edildi.

2010 Alman Milli Bilim Akademisi senato üyeliğine kabul edildi.

2011 Kuzey Ren Westfalya Eyaleti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

2013 Almanya Gottfried Wilhelm Leibniz Bilim Ödülü

2016 Johannes Gutenberg-Stiftungsprofessur Ödülü

2013 Almanya Gottfried Wilhelm Leibniz Bilim Ödülü Töreni, Berlin

 

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, Almanya’nın, Türkiye’nin ve Dünyanın onuru, insanlığı aydınlatan bir güneştir.

Onur Güntürkün ile 1995 yılında Krupp Bilim Ödülü aldığı zaman tanıştım. “Yaşama Gücü- Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Yaşam Öyküsü” adlı kitabımı yazdım. Bu kitap 1998 yılında Milliyet Yayınlarından çıktı. Daha Sonra Hollandacaya çevrildi. Almanya’da okullarda yardımcı okuma kitabı kabul edildi. Türkiye’de üçüncü baskısı SAY Yayınlarından yayınlandı. Halen İran’da Farsçaya çevrilmektedir.

 

2016 Mainz Gutemberg Üniversitesi’nde yapılan Gutemberg Ödülü Töreni

 

“Yaşama Gücü- Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Yaşam Öyküsü” umutsuzluktan umut yaratan, öğrencilerde ve gençlerde bilim merakı yaratan bir kitaptır.

Alanya Abdurrahman Alaattinoğlu Ortaokulu, 6-A,C,D,E sınıfı öğrencileri, Öğretmenleri Ayşe Koca, Ali Koca, Mehmet Türe ile birlikte toplu resim çektirerek Onur Güntürkün’ü kutladılar. 2.6.2021

Alanya Abdurrahman Alaattinoğlu Ortaokulu, 6-A,C,D,E sınıfı öğrencileri, Ayşe Koca yönetiminde, korona salgını şartlarında, 21.5.2021 tarihinde yayınlanan zoom programıyla, Bahar Döneminde “Bilime Duyulan Merakın Arttırılması Projesi”ni “Yaşama Gücü- Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün Yaşam Öyküsü” adlı kitabımı okuyup değerlendirerek gerçekleştirmişlerdi. Bu projenin editörlüğünü Hayriye Yılmaz Türe, Teknik sorumluluğunu Mehmet Türe, iletişim sorumluluğunu Ali Koca yapmışlardı. Çok ilgi gören bu zoom etkinliği  14 Haziran 2021 tarihinde Alanya ve Antalya BİLSEM tarafından tekrarlanacak. Zoom etkinliğine Onur Güntürkün ve Kemal Yalçın katılacak.

Avrupa Birliği Araştırma Büyük Bilim Ödülü’nü– “ERC-Advanced  Grant- European Research Commission” kazanan Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün Türkiye’nin de onurudur.

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün’ün başarılarını en içten duygularla kutluyor, sağlıklı günler diliyorum.

Sevgili Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün bu dünya, bu Almanya, bu Türkiye seninle birlikte daha güzel!

İyi ki varsın!

 

Bochum, 3 Haziran 2021                        Kemal Yalçın