Son HaberlerYazılar

GÖÇ KONFERANSI BOCHUM’DA  YAPILDI

 

Göç Konferansı, Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) Bochum Şubesi ile Bochum Ruhr Üniversitesi Sosyal Hareketler Enstitüsü tarafından düzenlenmişti. 12 Nisan 2025, Cuma günü, Bochum Sanat Müzesi Salonunda yapıldı.

DİDF dışında, Max Planck Enstitüsü, Köln Flüchtlingsrat, DaMigra, IG-BAU Köln-Bonn, Association of Binational, Bochum Üniversitesi, Göttingen Üniversitesi, Ver.di gibi birçok dernek, enstitü ve 250’nin üzerinde katılımcı konferansta yer aldı.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu ATYG üyesi yazarlardan Mehmet Yıldız, İrfan Erdoğan, İsmail Polat, Kazım Güzel, Kemal Yalçın kitaplarını imzaladılar. ATYG kitap sergisinde gelemeyen ATYG üyelerinin kitapları da satışa sunuldu.

Kitaplarını imzalayan yazarlar soldan sağ: Kemal Yalçın, İrfan Erdoğan, İsmail Polat, Kazım Güzel, Kemal Yalçın, Bochum, 11. 4.2025

 

Konferansa çok sayıda göç alanında araştırma yapan bilim insanı konuşmacı ve dinleyici olarak katıldı. Konferans dili Almanca idi. DİDF Bochum Şubesi konferansa ev sahipliği yaptı. Konferans bilimsel bir sorumlulukla hazırlanmıştı. Bochum Sanat Müzesinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını DİDF adına, DİDF Federal Yönetim Kurulu üyesi Düzgün Altun ve Ruhr Üniversitesi Sosyal Hareketler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Stefan Berger yaptılar. “Daha iyi bir Almanya için neler yapılabilir?” sorusunu ele aldılar.

Kemal Yalçın, Emanet Çeyiz romanının Almancasını Hasan Yalıncı’ya imzalarken…

Bochum Belediye Başkanı Dr. Sascha Lavender selamlama konuşmasında, bu konferansın Bochum’da yapılmasından mutlu olduğunu dile getirdi. “Bochum’da 160 ayrı milletten insanlar yaşıyor. Bu bizim için büyük zenginliktir,” dedi.

Yazar Mehmet Yıldız kitaplarını imzaladı.

 

Özlem Sönmez ve Ali Dursun Yıldırım bağlama ve gitar eşliğinde söyledikleri türkülerle konferansa zenginlik kattılar.

 

IG Metal Sendikası Düsseldorf Başkanı Nihat Öztürk, “Demokratik Katılım için uzun mücadele” başlıklı sunum yaptı. Konuşmasında sendikal hareket içinde göçmen işçilerin durumunu ve göçmen işçilerin hangi alanlarda yoğun olarak çalıştıklarını anlattı. “Göç olmadan, göçmenler olmadan hiçbir şey olmaz,” başlıklı konuşmasında temizlik sektöründe çalışanların %60’ı, Lokantacılık sektöründe çalışanların %46’ı, inşaat alanında çalışanların %41’i, Ulaşım sektöründe çalışanların %40’ı, yaşlılara bakım alanında çalışanların %30’u, tıp ve sağlık sektöründe çalışanların %27’si göçmen işçiler ve göçmen kökendi insanlardır,” diyerek göçmenlerin Almanya’da hayatın her alanında önemli bir yer tuttuklarını gözler önüne serdi.

IG Metal Sendikası Düsseldorf Başkanı Nihat Öztürk konuşmasını yaparken.

Başta DİDF ve Bochum Ruhr Üniversitesi Sosyal Hareketler Enstitüsü olmak üzere bu konferansı düzenleyenlere, emek verenlere, konuşmacılara ve tüm katılımcılara çok teşekkür ederim.

Bochum, 12 Nisan 2025, Kemal Yalçın