Genel YazılarSon Haberler

2019 Süryani Aile Festivali Warburg’da yapıldı.

2019 Süryani Aile Festivali 6.7.2019 günü, Mor Jakob v. Sarug  Manastırı’nın geniş bahçesinde yapıldı. 5000 kadar Süryani çoluk çocuk, yaşlı genç akın akın geldi.

Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Patriği Mor İgnatius  Apfrem Trayono bu yıl, ilk kez Lübnan’dan gelerek festivale katıldı ve şeref verdi. Metropolitler, abunalar Patrikleriyle beraberlerdi. Festival saat 11.00’de Süryani Gençlik Bandosu’nun gösterisiyle açıldı. Herkes “Biz bu kadar çok muyuz?” diyerek heyecanla, mutlulukla, umutla, neşeyle etrafına bakıyor, birbirlerinin mutluluğunu paylaşıyordu.

Ben her halde Festivale katılan tek Türk idim. Şemun Turan dbe Haydo ile birlikte kitap standı açtık. Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo ve Süryaniler ve SEYFO kitaplarını festivale katılanlara sunduk. Kitaplarım çok ilgi gördü. Mutlu oldum.

 

Festival açış konuşmasını Mor Afrem Manastırı Metopoliti Seyitna Mattias Nayis yaptı ve Mor İgnatius  Apfrem Trayono’yu sahneye davet etti. Mor İgnatius  Apfrem Trayono Süryanice ve İngilizce konuşma yaptı. Mor İgnatius  Apfrem Trayono’nun konuşmasında sonra Mattias Nayis Kemal Yalçın’ı ve Şemun Turan dbe Haydo’yu sahaneye davet etti.

Kemal Yalçın, İngilizce  Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo kitabını sunuş yazısını okuyarak Patrik Hazretlerine takdim etti. Patrik Mor İgnatius  Apfrem Trayono hediyeyi aldı. Kemal Yalçın’a teşekkür etti. Kitabı yukarı kaldırarak “Şemun Hanne Haydo bir Süryani kahramanıdır!” dedi.

Daha sonra Kemal Yalçın “Şemun Hanne Haydo Üstün Hizmet Ödülü Plaketi’nin metnini okudu. “Dünya Süryani Ortodoks Kilisesi Patriği olarak; Süryanilerin birlik ve beraberliklerinin sağlanması, Süryanilerin haklarının korunması ve geliştirilmesi, Seyfonun dünyada tanınması, Seyfo gerçeklerinin insanlık tarafından anlaşılması için en zor şartlar altında yaptığınız cesur, bilgili, kararlı çalışmalar nedeniyle size bu ödülü vermekten şeref duyarız.” Haydo Ailesi adına: Şemun Turan dbe Haydo, Warburg, 06.07. 2019 Plaketi Haydo Ailesi adına Şemun Turan dbe Haydo, Patrik Hazretleri’ne takdim etti.

Ödül ve hediye verildikten sonra Kemal Yalçın Süryanice ve Türkçe olarak teşekkür etti ve Patrik Hazretlerini ve tüm Süryanileri selamladı. Barekhmor kumran rabo Mor İgnatius  Apfrem trayono! Barekhmor abun mığalye! Barekhmor Kuhne Miyakre! Shlomo! Ahunone Suryoye Myakre! Kobeno a şlome a ikoreydi Lkuleyhu! Dünya Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi Patriği Sayın Mor İgnatius 2. Apfrem, Sayın Metropolitler, Sayın Abunalar, Sevgili Süryani Kardeşlerim, Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Ahünone Süryoye Miyakre, Sizin acılarınız benim de acılarımdır. Kfolağno u haşo rabo du Seyfo! Ağamathu ağameydine! Amehu kmifsah lebi! Fuşun ba Şlomo! Warburg, 6.7.2019, Kemal Yalçın

Süryani Aile Festivali’nde herkese göre çeşitli etkinlikler düzenlenmişti. Çocuklar atlı karıncalara biniyor, büyükler Mor İgnatius  Apfrem Trayono’nun huzurunda yapılan dini törene katılıyordu. Dini törenden sonra Süryani Gençlik Bandosu Beethoven’in 9. Senfonisi ile Patrik Mor İgnatius  Apfrem Trayono’yu ve törene katılan din adamalarını selamladı.

Süryani Korosu’nun ezgileri festivali zenginleştirdi, Warburg’da Turabdin havası estirdi. Süryaniler, birlik ve beraberliklerini artırarak huzur ve mutluluk içinde evlerine döndüler. Bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere, başta Seyitna Mattias Nayis olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Tawdi ğalabe! Bochum, 6.7.2019, Kemal Yalçın