EdebiyatYazılar

“HAYMATLOS” Yılın Kitabı Seçildi

 

YILIN KİTABI SEÇİLEN “HAYMATLOS” HESSEN EYALETİ POLİTİK EĞİTİM MERKEZİ-Hessische Landeszentrale für politische Bildung tarafından desteklenen, “AnKa Kültür Girişimi” tarafından Frankfurt’ta düzenlenen okuma günü Korona salgını nedeniyle Zoom Webinar üzerinden 4.12.2020, Cuma, Avrupa saatiyle 19.00-21.00 arasında yapılacaktır. “Forum für interkulturellen Dialog” “Kültürler Arası Diyalog Forumu” tarafında yılın kitabı seçilen Hamatlos Okuma Günleri daha önce Berlin, Köln, Duisburg, Aachen, Hamburg, Bottrop, Mannheim, Münih, Siegen, Essen şehirlerinde yapılmıştı.

Haymatlos’da 1933-1945 döneminde Nazilerden kaçarak Türkiye’ye sığınmış Almanya’nın evlatlarının, bilim, kültür, sanat insanlarının Türkiye’de geçen hayatlarını ve 1944-1945 yıllarında Çorum, Yozgat ve Kırşehir’e enterne edilmiş “Haymatloz” Almanların yaşadıklarını romanlaştırdım.

Haymatlos’un Türkiye Tanıtımı ilk kez 9.7.2011 günü Çorum’da yapıldı. Cornelius Bischoff ile birlikte 1944 yılında Çorum’da kaldıkları evi aradık ve bulduk. Cornelius Bischoff ile Kemal Yalçın Bischoff ailesinin 67 yıl önce 1944’de kaldıkları evin önünde. Çorum

Haymatlos Türkiye Tanıtım Toplantısı, 11 Temmuz 2011 tarihinde Çorum’da, “31. Uluslararası Çorum Fuar  ve Festivali” kapsamında, Federal Almanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nı temsilen  Almanya Büyükelçisi’nin ve Cornelius Bischoff’un katılımıyla yapıldı.

Büyükelçi Federal Almanya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı adına Çorumlulara ve Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etti.

Cornelius Bischoff’a Çorum Belediyesi tarafından Fahri Hemşerilik Ödülü, bana da “Çorum Belediyesi Onur Ödülü” verilmişti.

Haymatlos’un başkahramanı Hamburglu Cornelius Bischoff 1944-1945 yıllarında ailesiyle birlikte Çorum’da “Enterne Haymatloz” olarak yaşamıştı. Cornelius Abi, Yaşar Kemal’in deyimiyle, “Türklerin en Almanı, Almanların en Türkü” idi. Türkçeyi şiveleriyle konuşan tek Almandı.

2012 Tarabya Türkçeden Almancaya Çeviri Ödülü Töreni sırasında soldan sağa: Can Dündar, Kemal Yalçın, Cornelius Bischofff, Yaşar Kemal, 17.11.2012, İstanbul Alman Konsolosluğu

Yaşar Kemal’in bütün romanlarını Türkçeden Almancaya çevirmişti. Bu nedenle Cornelius Bischoff’a “2012 Tarabya Türkçeden Almancaya Çeviri Ödülü”nü İstanbul’da 17.11.2012 günü Almanya Başkonsolosluğu Kayzer Salonu’nda yapılan görkemli bir törenle Yaşar Kemal tarafından verilmişti.

Ruhr Kitap Fuarı Onur Konuğu Ödülü Cornelius Bischoff’a Zülfü Livaneli tarafından sunuldu. Tören konuşması sırasında Zülfü Livaneli, Corneius Bischoff, Kemal Yalçın, 2010, Duisburg-Essen Üniversitesi

Cornelius Bischoff’a 23.10.2010 tarihinde Ruhr Essen Kitap Fuarı Onur Ödülü, Zülfi Livaneli tarafından sunulmuştu. Cornelius Bischoff vefat etti. Ölmeden bir hafta önce ziyaret etmiştim. “İnşallah Çorum’u, İstanbul’u bir daha görürüm!” demişti. Göremedi! Artık Haymatlos kitabımın içinde yaşayacak.

Kitabıma “Haymatlos” adını 23.10.2010 günü Zülfü Livaneli koydu. Kitabımın isim babası olan Zülfü Livaneli’ye çok teşekkür ederim.

Haymatlos kitabımı yayınlayan İş Bankası Kültür Yayınları Müdürü Ahmet Salcan’a ve yayınevi çalışanlarına çok teşekkür ederim.

1944 yılında Türkiye’deki 300 kadar Katolik Haymatlos Alman Çorum’a enterne edildiler. O zamanlar bu bina Kilise, okul ve yemekhane olarak kullanılmıştı. 2011 yılında Empati Dersanesi olarak kullanılıyordu. Cornelisu Bischof, Yeğeni Ethel Rizo ve Kemal Yalçın, 11.7.2011, Çorum

Haymatlos Zoom Buluşması’na, Almanya, Türkiye, Hollanda, ABD ve Avrupa’dan katılımlar olacak. Bu buluşma herkese açıktır. Sizleri saygı ve sevgilerimle zoom buluşmasına davet ediyorum. Katılmak isteyenler 3.12.2020 gününe kadar [email protected] adresine E-Mail ile kayıt yaptırabilirler. Katılım ücretsizdir.

Katılımınızla Haymatlos Zoom Buluşmasını zenginleştireceğinizi düşünüyorum. İlginize çok çok teşekkür ederim. İyi ki sizler varsınız!

Bochum, 30.11.2020, Kemal Yalçın