Yazarlar

Şair Nihat Kemal Ateş 40. sanat yılı kutlama töreninde Kemal Yalçın’ın yaptığı konuşma

 

Şiir üç kanatlı bir kuştur. Dünü bugünü ve yarını taşır kanatlarında. Nihat Kemal Ateş de üç kanatlı bir şairdir. 40 yıldan beri dünyayı, evreni, insanlığı kucaklıyor şiirlerinde. Bir şair için 40 yıllık sanat ve şiir yaşamı çok önemlidir. Bazı insanlar vardır, gençlik yıllarında şiir yazmış, sonra şiiri bırakmıştır. Bazı insanlar vardır, sevdalandığında, âşık olduğunda şiirler yazmış, aşk ateşi soğuyunca şiir yazmayı bırakmıştır.

Bir de Nihat Kemal Ateş gibi şairler vardır. Şiir yazmaya ilkokul yıllarında başlamıştır. Kalemi elinden hiç bırakmadan yazmaya devam etmiş, sanatının 40. Sanat yılına gelmiştir. Sanat dünyasında 40. Sanat Yılını kutlayan şairlere gerçek şair diyoruz. Üstat diyoruz. Nihat Kemal Ateş 40 yıldan beri hasret, barış, sevgi, dostluk, özgür bir yaşam, insan hakları konularında şiir yazmaktadır.

Sevgili Şair Üstadım Nihat Kemal Ateş,
Sevgili Ayten Ateş,
Nihat Kemal Ateş’in Sevgili Evlatları Deniz ve Devrim,
Sevgili Ermeni Kardeşim Âşık Armani,
Sevgili Alman Kardeşim Hellmut Lutz,
Sevgili Tuba Tanrıkulu,
Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi Değerli Üyeleri,
Nihat Kemal Ateş’in Sevgili Dostları,
Hepinizi şahsım ve Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi (ATYG) adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Şiir üç kanatlı bir kuştur. Dünü bugünü ve yarını taşır kanatlarında. Nihat Kemal Ateş de üç kanatlı bir şairdir. 40 yıldan beri dünyayı, evreni, insanlığı kucaklıyor şiirlerinde. Bir şair için 40 yıllık sanat ve şiir yaşamı çok önemlidir. İnsan var olalıdan beri şiir vardır. Sanatta önce şiir vardı, diğer sanat türleri şiirden sonra gelir.

Birçok insan şiir yazmış ya da duygularını şiirle ifade etmeye çalışmıştır. Bazı insanlar vardır, gençlik yıllarında şiir yazmış, sonra şiiri bırakmıştır. Bazı insanlar vardır, sevdalandığında, âşık olduğunda şiirler yazmış, aşk ateşi soğuyunca şiir yazmayı bırakmıştır.

Şair Nihat Kemal Ateş, törende teşekkür konuşması yaparken

Bir de Nihat Kemal Ateş gibi şairler vardır. Şiir yazmaya ilkokul yıllarında başlamıştır. Kalemi elinden hiç bırakmadan yazmaya devam etmiş, sanatının 40. Sanat yılına gelmiştir. Sanat dünyasında 40. Sanat Yılını kutlayan şairlere gerçek şair diyoruz. Üstat diyoruz. Nihat Kemal Ateş 40 yıldan beri hasret, barış, sevgi, dostluk, özgür bir yaşam, insan hakları konularında şiir yazmaktadır. Sevgi Adresini Bulur, Zarfa Koyup Gülüşünü Gurbete Gönder, Uçuruma Düşen Çığlık, Gülüşün Düşüyor Geceme adlı şiir kitaplarını yayınladı. Kendine özgü bir şiir tarzı yarattı. Türkiye ve Avrupa’da edebiyat dünyasını zenginleştirdi. Nihat Kemal Ateş bu nedenle 40. Sanat Yılı Kutlamasını kaleminin gücüyle hak etti. Değerli üstadımı kutluyorum.

Değerli Dostlar,

Bir sanatçının, özellikle bir şairin sanat dünyasını anlamak için, onun çocukluk ve gençlik yıllarına bakmak gerekir. Şiir genellikle sembollerle, imgelerle, benzetmelerle güçlenir. İnsanın semboller, imgeler dünyasının büyük bir kısmı çocukluk yıllarında şekillenir. İnsan yedisinde neyse, yetmişinde de öyle olur.

Nihat Kemal Ateş 1952 yılında Üsküp’ün Kalkandelen köyünde doğdu. Çocukluk yılları Kalkandelen’de geçti. Nihat Kemal’in şiir dünyasında geçen dağlar, ovalar, çiçekler, sular aslında Kalkandelen’de ilk gördüğü dağlar, çiçekler, sular, ovalardır. Nihat Kemal’in şiirlerinde insanın yüreğine işleyen bir hasret rüzgârı eser. Bu rüzgârı dinleyince, bu rüzgârı koklayınca esas olarak Kalkandelen’in sesini, kokusunu duyarız.

Nihat Kemal 1958’de ailesiyle birlikte İstanbul’a göç etti. Ortaokul ve lise döneminde kuyumculuk yaptı. Profesyonel futbol oynadı. Kuyumculuk sanatı da Nihat Kemal’in şiir dünyasında izler bıraktı. Altın nasıl kıymetliyse, şiirde ses, kafiye, kelimeler de o kadar kıymetlidir. Nihat Kemal’in şiirleri altın işler gibi estetiğin kurallarına, ölçülerine göre işlenmiştir. Nihat Kemal’in şiirlerinde fazlalıklar yoktur. Gereksiz bir kelime, anlamsız bir virgül bile bulamazsınız.

Değerli Dostlar,

Bazı insanlar vardır yüzeceği denizi, yürüyeceği yolu hazır bulmuştur. Bazı insanlar vardır yüzeceği denizi, yürüyeceği yolu, konacağı ağacı kendisi yaratmıştır. Hayatta ve sanatta önemli olan hazıra konmak değil, olmayanı yaratmaktır. Nihat Kemal Ateş yüzeceği denizi, yürüyeceği yolu kendi yaratmış olan değerli insanlardan biridir.

Nihat Kemal Ateş hayatı sadece anlamaya, anladığını şiirleştirmeye çalışan bir şair değildir. Nihat Kemal anladığı hayatı değiştirmek için yılmadan, yorulmadan mücadele eden devrimci, yürekli, cesur bir şairdir. Nihat Kemal hem şiirini yazar, hem de yazdığı şiirin hayata geçmesi için mücadele eder.

Onu bazen İstanbul’da Cumartesi Annelerinin arasında görürüz, bazen de olağanüstü hal şartlarında Kanun Hükmünde Kararnamelerle görevinden uzaklaştırılan, uğradıkları haksızlığa karşı açlık grevi yapan Nuriye ile Semih için Brüksel’de demir kafes içinde şiir okurken görürüz.

Şafağın Kanayan Sesi adlı şiirini Nuriye ile Semih’e adamış ve bu şiiri demir kafes içinde okumuştur.

O bakışlar ki; dağları devirir

O gülüşler ki; dalgalandırır denizleri…

Uyarmak için

Yüreği sağır bir toplumu

Vururlar kendilerini açlığa

Kanayan soluklarıyla…

Ve…

Tutuşur dünya.

Nihat Kemal Ateş ilkeli, özü sözü bir, tutarlı bir şairdir.  Avrupa Türkiyeli Yazarlar Girişimi (ATYG) Belçika temsilcisidir.

Nihat Kemal Ateş vefalı bir şairdir. Bazı iyi gün dostlarının zor günlerde selam vermekten korktuğu Doğan Özgüden gibi devrimci bir gazeteci için de şiir yazmış, onu desteklemiştir. Doğan Özgüden’e adadığı Sesine Kartal Konardı başlıklı şiirinde şöyle seslenir:

Bir adam vardı

Dağlar kadardı

Konuşunca

Sesine kartal konardı

Türkiye’yi uzaktan severdi.

Nihat Kemal Ateş daima savaşa, faşizme, ırkçılığa, yobazlığa karşı şiirler yazmış; barış, kardeşlik, özgürlük ve insan hakları için mücadele etmiştir ve etmektedir.

“Bütün silahları susturun

Söz yakıştı sana.”

Dizeleri onun barışçı dünyasının özetidir.

Nihat Kemal Ateş’in şiir dünyası bilime ve bilimsel felsefeye dayanır. Damlada denizi, denizde damlayı görür. Hayat felsefesini Gülüşün Düşüyor Geceme adlı şiir kitabının Sunusunda şöyle özetler:

“Derenin akan yönüne değil, ters tarafına… Kaynağın çıktığı yere ulaşmak isterdim hep. Yaşam bana, su kaynağının hayat olduğunu, insansız ve sözsüz hiçbir şeyin olamayacağını öğretti… Şairler en geçek, en güzel şiiri yazabilmek için bir ömür harcarlar ve ömürlerinden verirler. Bilene… Bilenlere…”

Sevgili Dostlar,

Nihat Kemal’e güç veren, şiirlerine ilham veren bir insanı, sevgili eşi Ayten Ateş’i de burada anmak isterim.  Nihat Kemal Gülüşün Düşüyor Geceme adlı kitabında Eşi Ayten Ateş’e şöyle teşekkür ediyor:

“Her zaman yanımda olan, bana omuz veren, beni sahiplenen, olumlu enerjisi ve güler yüzlü, ömrümün sebebi, kahrımı, sevdamı taşıyabilen sevgili Eşim Ayten Ateş’e yürek dolusu teşekkürlerimi iletiyorum. Var olsun!”

Ben de Ayten Ateş’e saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Sevgili Nihat Kemal Ateş 40 yıldan beri henüz en güzel şiirini yazamadı ama yazacak! Henüz en güzel sözünü söyleyemedi ama söyleyecek!

Sevgili Üstadım kalemin baharlansın! Aklına, fikrine, yüreğine sağlık! 40. Sanat Yılı Kutlamasında seninle beraber olmaktan ve senin hakkında konuşmaktan şeref duyuyorum. Bu dünya seninle birlikte, senin şiirlerinle birlikte daha güzel ve anlamlıdır! İyi ki varsın!

Brüksel, 4 Mayıs 2018                           Kemal Yalçın