EğitimYazılar

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün

Ordinaryüs Prof. Dr. ONUR GÜNTÜRKÜN beyin evreninde bir yıldızdır. Dünyanın tanınmış on beyin araştırmacısından biridir.

1958’de İzmir Buca’da doğdu. Anne tarafı 1924 yılında Mübadil olarak Türkiye’ye geldiler, Çanakkale-Bigadiç’e iskân edildiler. Onur Güntürkün, İzmir Atatürk Lisesi’ni ve Bochum Ruhr Üniversitesi’ni bitirdi. Annesi Sahavet Hanım öğretmen, Babası Hulusi Bey doktordu. 4 yaşındayken çocuk felci geçirdi. Tedavileri Türkiye ve Almanya’da yapıldı.

Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün

 

Hayatının büyük kısmı Almanya’da geçti. “Türkiye sanki benim annem gibi! Anavatanım! Annemizle aramızda özel bir bağ, özel bir bağlantı vardır. Almanya benim vatanımdır! Almanya’ya çok müteşekkirim!” diyor.

Onur Güntürkün, Türkiye’nin, Almanya’nın ve bilim dünyasının onurudur. Bochum Ruhr Üniversitesi Biopsikoloji Bölümü Başkanı, Alman Milli Bilimler Akademisi Senatörüdür. 40 yıldan beri insan beyninin yapısını ve işleyişini araştırıyor. Birçok yeni buluşa imzasını attı. 1992 Gerhard Hess Bilim Ödülü, 1995 Krupp Bilim Ödülü, 2007 TÜBİTAK Bilim Ödülü, 2009 TBMM Üstün Hizmet Ödülü, 2012 Leibniz Bilim Ödülü gibi çok önemli bilim ödülleri aldı.

Bu fotoğraf Kemal Yalçın 40. Sanat Yılı Töreni’nde çekilmişti. Onur Güntürkün benim hakkımda sunum konuşmasını yapmıştı. Kendisine çok teşekkür ederim.

“Yaşama Gücü” adlı kitabımda Onur Güntürkün’ün yaşam öyküsünü yazdım. 1998’de yayınladım. Bu kitap daha sonra Hollandacaya çevrildi. Türkiye Üçüncü baskısı SAY Yayınlarından çıktı.

1 Mart 2013 günü “Bu kitabı okuyan insanlara, daha geniş olarak Türkiye’deki ve dünyadaki insanlara neler söylemek istersiniz?” diye sormuştum. Şu cevabı verdi:

“Benim hayatımda öğrendiğim bir gerçeklik varsa, o da şudur: Hayatta mutlaka sevdiğiniz bir işi yapınız ve bu sevdiğiniz işi yapmaktan korkmayınız! Hayatta en önemli şey, korkuyu yenebilmektir. Korkuyu yenebildiğiniz zaman düşündüğünüzden daha güçlü, tahmin ettiğinizden daha kuvvetli olduğunuzu görebileceksiniz. Bazı insanlar hayatta korktukları için kendilerini küçük, güçsüz, kuvvetsiz görebilirler. Korktukları için istediklerini yapamazlar.”

AWO Bochum’da yapılan Onur Güntürkün ile sohbet toplantısında. Onur Güntürkün ile Kemal Yalçın, 2015

“Engelli ve başarılı bir bilim insanı olarak, Türkiye’deki ve diğer yerlerdeki engelli insanlara neler söylemek istersiniz?” soruma ise aşağıdaki cevabı verdi:

“Hiçbir zaman “Ben bunu başaramam!” diye düşünmeyin! Ben dünyanın beş kıtasını gezdim, gördüm. Dört kıtada ev açtım. Hiçbir zaman ben bunu yapamam diye düşünmedim. Ama ben attığım her adımı önceden planladım. Sizin de yapacağınız her işi önceden planlamanız lazım. Plansız, projesiz bir iş başarılamaz! Planlarınızı korkmadan yapınız. Böyle yaptığınız zaman, her şeyi yapabilirsiniz. Belki kaldığınız mekânda bunlar olmaz, yaşadığınız ortam düşündüklerinizi gerçekleştirmeye uygun değildir.  O zaman kaldığınız mekânı değiştirin.

Yaşama Gücü, 3. Baskı kapağı İstanbul, 2013

Her insanın kendine göre, kendi yeteneğine, kendi durumuna göre severek, isteyerek yapabileceği bir iş vardır. Engelli olsun, engelsiz olsun her insan sevdiği bir işi yapmalı. Ben engelleri aştım. Sizlere de aynı şeyleri söylemek isterim: KORKMAYINIZ! İçinizdeki rüyaları gerçekleştirmek için çok çalışınız!”

Onur Güntürkün ile aynı dünyada yaşadığım için mutluyum.  Onur Güntürkün ile tanışmak istiyorsanız “Yaşama Gücü” adlı kitabımı okumanızı öneririm. Bu kitabı okuyunca, Onur Güntürkün ile tanışınca mutlu olacak, dünyaya daha umutla bakacak ve insanları daha çok seveceksiniz.

Bochum, 23.6.2020, Kemal Yalçın

Yaşama Gücü, 272 sayfa

Türkiye’de isteme adresi SAY Yayınları,

www.sayyayincilik.com

Almanya ve yurtdışı isteme adresi:

www.kemalyalcin.com