Nevzat Yalçın

Kıbrıslı Şair Nevzat Yalçın, 1 Eylül 1926 günü Kıbrıs’ta Poli köyünde doğdu. İlkokulu Poli Köyünde okudu. 1938-1939 ders yılında, ortaöğrenimine Lefkoşe’deki, resmi adı “Kıbrıs İslam Lisesi” olan, Türk Lisesi orta kısmında başladı. Bu okul, orta ve lise kısımları bir arada olan yatılı bir okuldu.

5 Temmuz 1945 tarihinde liseyi bitirdi. Aynı yıl Türkiye’ye gelerek Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde yüksek öğrenimine başladı.

1950’de yüksek öğrenimini tamamladı.Uzun yıllar Etibank’ta raportör olarak çalıştı. Ankara Radyosu’nun İngilizce Servisinde spiker olarak çalıştı.

1956-1964 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Londra Büyük Elçiliği’nde mütercimlik; 1964-1970 döneminde ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

1970’ten 1988 yılına kadar Halver’de Anna-Frank Lisesi’nde  İngilizce öğretmeni olarak çalıştı ve bu okuldan  emekli oldu.

1971’de 2. eşi Gerhild Yalçın ile evlendi. İlk eşinden bir kızı vardır.

31 Ekim 2012 günü, Halver’de hayata veda etti.

Sanat hayatı

Nevzat Yalçın sanat hayatına Kıbrıs’ta yayınlanan gazetelerde ve Yedigün dergisinde yayınlanan şiirleriyle başladı. Ankara’ya geldikten sonra şiirleri  Hisar, Türk Dili, Milli Kültür dergilerinde yayınlandı. Bir süre Hisar dergisinin yazıişleri müdürlüğünü yürüttü.

İlk şiirlerinde aruz veznini kullanan Nevzat Yalçın, daha sonra hece ölçüsü ve serbest vezine geçti. Şiir, öykü, anı, deneme yazdı.Nevzat Yalçın, şiirlerinde tabiat, ölüm, aşk, Doğu- Batı çelişkisi, hoşgörü, barış konularını işledi. Şiirlerinin bir kısmı Almancaya çevrildi.  Nevzat Yalçın İngilizce şiirler de yazdı. Bu şiirler daha sonra Almancaya çevrildi. Sanat, kültür, dil ve politika içerikli yazılarını Dünya Gazetesi’nde, Milliyet Sanat Dergisi’nde ve Almanya’da yayınlan Cumhuriyet Hafta’da yayınladı. Gitarist Andreas Koch eşliğinde kendi sesinden şiirlerinden bir CD yaptı.

Nevzat Yalçın, genç sanatçıları desteklemek ve sanata teşvik etmek amacıyla Halver’deki evinin kapısını sanatseverlere  açtı, Almanca ve müzik öğretmeni olan sanatsever eşi Gerhild Yalçın ile birlikte  kurdukları “Kültür Ocağı”nda genç sanatçıların yetişmesine katkıda bulundu. Nevzat Yalçın, 2004 yılında Dortmund, Gelsenkirchen, Aachen, Bochum, Halver, Meinerzhagen, Kierspe çevresinde yaşayan Türkiyeli sanatseverlerden meydana gelen Salkım Söğüt Edebiyat Grubu adlı bir edebiyat işliği oluşturdu ve altı yıl bu grubun çalışmalarına yön verdi.

 

Eserleri

 

A Sokağı,  (Şiir) Hisar Yayınları, 1969

 

Güneş ve Adam, (Şiir) Özel Baskı, İstanbul 1977, İkinci Baskı Halver 1998

 

Die Sonne und der Mann,1997-Haag und Herchen

 

Üçgen, (Deneme)Önel Yayınevi, Köln 1988

 

En Eski, En Uzak, (Deneme ve anılar) Önel Yayınevi, Köln, 1988

 

Daha Yeni, Daha Yakın, , (Deneme ve anılar) Önel Yayınevi, Köln, 1991 

 

CD Kendi sesinden 1999, Halver

 

Zwischen Orient und Okzident, Herausgegeben von Annette Gonserowski,

 

Goki-Verlag Kierspe, 2006

 

Aldığı ödüller:

1988 En Eski, En Uzak isimli eseriyle  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sanat ve Edebiyat Ödülü.

1989 Alfred Müller Felsenburg Kültür ve Sanat Ödülü.

1996 Halver Şehir Meclisi Şeref Ödülü.

1999 “KIBATEK’ Kıbrıs -Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı Ödülü.

Bochum, 10.12.2012                                      Kemal Yalçın