EğitimYazılar

METİN TİMUR GİBİ ÖĞRENCİSİ OLMALI İNSANIN!

 

Beyin ve sinir sistemi sağlık kontrollerimi düzenli olarak Doktor METİN TİMUR’a yaptırıyorum. Metin benim parlak yıldızlarımdan biridir. İki gün önce telefon ettim. “Sevgili Öğrencim, kontrollarımı yaptırmak istiyorum, ne zaman geleyim?” dedim. “Sevgili Öğretmenim, tatildeyiz. Muayenehanem kapalı. Fakat siz yarın sabah saat 9.00’da geliniz!” cevabını verdi. Hasta değildim ama, Metin’in cevabı, olgunluğu, vefalı davranışı karşısında kendimi çok daha iyi hissettim! Çok mutlu oldum!

Türkiye’de 5, Almanya’da 30 yıl öğretmenlik yaptım.  Sadece Almanya’da 5000 kadar öğrenciye Türkçe dersi verdim. Timur Ailesi’nin 5 evladını okuttum. Hepsi de birbirinden akıllıydı. Fakat Metin Timur daha farklıydı. Timur kardeşlerin en küçüğü Adem Timur idi. 33 yaşında iken  27.10.2015 günü vefat etti. Üzüntüm büyüktür. Ruhu şad, mekânı cennet olsun!

Metin Timur daima saygılı, akıllı uslu bir öğrenciydi. Analitik bir zekâsı vardı. Çok zekiydi. Sorduğu sorularla beni heyecanlandırırdı. 7.-8.-9.-10. sınıflarda bütün yazılı ve sözlü sınavlarda “PEKİYİ” aldı. 1993 yılı 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamasını Bochum’daki Türkçe öğretmenleriyle birlikte Heinrich-Böll-Gesamtschule Konferans Salonu’nda yaptık. 500 kişilik salon doldu taştı.  Başarılı öğrencilere ödüller verdik. Metin Timur’a  “Heinrich-Böll-Gesamtschule Üstün Başarı Ödülü”nü vermiştik.

Almanya’daki 30 yıllık öğretmenlik hayatımda kullandığım tüm not defterlerimi sakladım. Özel arşivimde duruyor. Öğrencilerimi sürekli takip ederim. 10 yıl, 15 yıl, 25 yıl sonra not defterlerimi açar öğrencilerim notlarına bakarım. Karşılaştığım öğrencilerime 20, 30 40 yıl önceki derslerimden akıllarında ne kaldığını sorarım.

Metin Timur’un babası Ağrılı Allahverdi Timur Bochum Opel fabrikasında işçiydi. Tek maaşla ailesini geçindirdi, beş evladını okuttu ve yakın zamanda, 2021 yılı Şubat ayında vefat etti. Ruhu şad mekânı cennet olsun! İyi bir insandı.

Metin lise yıllarında hem okudu hem de derslerden sonra garsonluk, bulaşıkçılık yaptı. Bochum Ruhr Üniversitesi’nde tıp eğitimini tamamladı. Stajlarının bir kısmını İstanbul’da Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’nde yaptı. Uzmanlık eğitimini Nöroloji dalında Almanya’nın ikinci büyük hastanesi olan “Klinikum Dortmund”da yaptı. Daha sonra Essen Üniversitesi’nde Psikiyatri Uzmanı oldu. 01.07.2018 tarihinde Bochum’da kendi muayenehanesini açtı.

27.7.2021 Salı günü muayenehanesine gittim. Beni kapıda karşıladı, “Öğretmenim, korona testimi az önce yaptım. Siz de aşılandınız. Müsaadenizle size sarılmak istiyorum,” diyerek bana sarıldı. Bana kendi masasını ve sandalyesini verdi. “Görüşmeyeli hangi kitaplarınızı çıkardınız? Neler yazıyorsunuz?” diye sordu. Son yıllarda çıkan kitaplarımı çantamdan çıkardım, korona günlerinde yazdığım yeni kitaptan söz ettim. Ben de “Sevgili ve yıldız öğrencim sen neler yaptın ve yapıyorsun?” diye sordum, yaptıklarını anlattı. Çok mutlu oldum. Metin muayenem için gerekli olan kan tahlilleri, film çekimleri için tarihleri verdi. Gerekli sevk işlemlerini yaptı.

Öğretmen emekli olur, fakat öğretmenlik bitmez. “Metin 1990-1994 yıllarında, 25-30 yıl önce yaptığımız derslerden aklında ne kaldı?” diye sordum. Her zamanki gibi saygıyla, gülümseyerek, düşüne düşüne güzel bir Türkçe ile cevap verdi:

“Öğretmenim siz bize çok yönlü düşünmeyi, olaylara farklı açılardan bakmayı öğrettiniz. Siz bize hep neden ve niçinleri sorardınız. Siz bizi şiir yazmaya, öykü yazmaya teşvik ettiniz. Yazdığımız şiir ve öykülerle “Die Wildrose- Yaban Gülü” adlı kitabı yayınladınız. 23 Nisan Bayramı kutlamalarını hiç unutmuyorum. Tek başınıza tüm okulu harekete geçiriyordunuz. Öğrencilerinize çok güveniyordunuz. Kimimiz şiir okuduk, kimimiz folklor oynadık, kimimiz de tiyatro yaptı. “Sesimiz” adlı duvar gazetesi çıkardınız. Sonra öğretmenim “Türkülerimiz” konusu çok ilginçti. Ege türkülerini, zeybekleri, uzun havaları örneklerle bize anlattınız. Okulumuzda yazarlarla okuma günleri yaptınız. Sonra öğretmenim siz çok sabırlıydınız. Bizim düşüncelerimize ve eleştirilerimize saygı gösteriyordunuz. Bunlar ilk aklıma gelen düşünceler öğretmenim. Hiç unutmuyorum öğretmenim, siz tahtayı sol elinizle siler, yazıları sağ elinizle yazardınız!”

Metin Timur’un yüzü aydınlık, gözleri güneşliydi.  “Çok teşekkür ederim Metin. Beni çok mutlu ettin!” dedim. “Ben de size çok teşekkür ederim öğretmenim!” dedi.

Ağrılı Timur Ailesi’ni, çocukları Melat, Çetin, Metin, Mürüvvet ve Adem’i 2003 yılında yayınladığım “Sınıfta Çiçek Zor Açar” adlı kitabımda genişçe anlatmıştım. Şimdi 18 yıl sonra Metin Timur’u yeniden, kısaca yazdım.

Yıldız Öğrencim Metin, senin başarılarını, sizlerin başarılarınızı görmek beni çok mutlu ediyor. İyi ki sizlere öğretmenlik yapmışım. Ayağınıza taş, gözünüze yaş değmesin! İyi ki sizler varsınız!

Bochum, 28.7.2021, Kemal Yalçın